Kistamässan 18-19 mars 2025

Om konferensen

Konferensprogrammet är framtaget i ett nära samarbete med relevanta aktörer och ger dig som konferensdeltagare möjligheten att kompetensutvecklas, ta del av nyheter och trender samt lyssna till praktikfall. Innehållet i konferensprogrammet är nu mer aktuellt än någonsin och tillsammans med dig och dina kollegor skapar vi Sveriges absolut viktigaste mötesplats.

Årets tema

Samhällets motståndskraft -
Samverkan för en säker framtid

Årets tema på Mötesplats Samhällssäkerhet, “Samhällets Motståndskraft – Samverkan för en Säker Framtid”, är särskilt relevant i år på grund av det ökade behovet av robust krisberedskap och totalförsvar i en tid av komplexa hot och utmaningar. Samhällets motståndskraft bygger på flera grundläggande komponenter som berör allt från lokal krisberedskap till internationella säkerhetssamarbeten. Årets konferens är strukturerad kring tre spår som belyser nyckelområden inom beredskapsarbetet.

Genom årets tema och konferensens spår vill vi skapa en djupare förståelse för de komplexa utmaningar som samhället står inför och erbjuda konkreta verktyg och strategier för att bygga en starkare beredskap och motståndskraft. Det handlar om att bygga broar mellan olika sektorer och nationer, främja innovation och samarbete samt se till att vi har en långsiktig plan för att säkerställa ett tryggt och säkert samhälle – nu och i framtiden.

Konferensupplägg

Konferensprogrammet 2025 är uppdelat i plenara sessioner och tre olika spår;
Samverkan och samordning inom totalförsvaret, Teknologi, innovation och framtidens beredskap och Förberedelse pågår: ett civilt försvar rustat för det moderna kriget.

Konferensbiljetterna inkluderar samtliga sessioner och spår och man behöver inte göra några val i förväg, utan väljer fritt på plats.

Plenara sessioner 2025

Dag 1

Resiliens & samverkan i en komplex värld

Den första dagen fokuserar på hur Sverige kan stärka sin motståndskraft genom nationella och internationella samarbeten. Vi diskuterar aktuellt läge för Sveriges motståndskraft och belyser särskilt hur samarbetet med Finland bidrar till att förstärka vårt totalförsvar. Dagen avslutas med en genomgång av Natoförväntningar på Sverige och Finland, och hur samverkan inom EU och Nato kan bidra till ökad resiliens i en komplex och föränderlig värld.

Dag 2

Ledarskap & ansvar i samhällsberedskap

Dag två lyfter fram vikten av tydligt ledarskap och ansvarsfördelning i krisberedskapssituationer. Vi undersöker frågan om vem som ansvarar för vad när krisen är ett faktum och fördjupar oss i hur en stark försvarsvilja och ett engagemang för demokratins skydd spelar en avgörande roll för samhällets stabilitet. Dagen avslutas med reflektioner kring demokratiska värderingar som grund för samhällets säkerhet och beredskap.

Konferensspår 2025

Samverkan och samordning inom totalförsvaret

Detta är ett spår av Sveriges Kommuner och Regioner som fokuserar på hur olika aktörer – statliga myndigheter, kommuner, regioner och civilsamhälle – kan samarbeta för att stärka beredskapen på lokal, regional och nationell nivå. Diskussioner kring samordningsmekanismer, roller och ansvar, samt utmaningar och framgångsfaktorer i samverkan.

Teknologi, innovation och
framtidens beredskap

Här utforskar vi hur teknologiska framsteg kan bidra till att förstärka Sveriges krisberedskap och motståndskraft. Den digitala utvecklingen erbjuder nya möjligheter för att förebygga, förutse och hantera kriser, men ställer också krav på att skydda kritisk infrastruktur och samhällsfunktioner från hybrid- och cyberhot. Med sessioner kring digitalisering, cybersäkerhet, artificiell intelligens och hybrida hot diskuteras här hur innovation och förnyelse av verksamheters arbetssätt kan bidra till att skapa snabbare, smartare och mer resilienta system och verksamheter i turbulenta tider.

Förberedelse pågår: ett civilt försvar
rustat för det moderna kriget

Totalförsvar är verksamhet som behövs för att förbereda Sverige för krig. Målet för Sveriges totalförsvarsverksamheter är tydligt: vi ska planera för krig. Men hur går det till i praktiken?

Förberedelse pågår och verkligheten har det visat att det är betydligt mer komplext i praktiken. Hur ser ett modernt krig ut? Vilka utmaningar ska vi klara av? Har näringsliv och offentlig verksamhet viljan och förutsättningarna för att ta sig i mål? Och vilka möjligheter finns till samordning? Detta är några frågor som vi kommer belysa inom ämnen som krigs- och krisjuridik, livsmedelsberedskap, framtidens hot och ekonomiskt försvar.

Spåransvariga 2024

Möt våra spåransvariga 2024. Experter som satte samman ett attraktivt och aktuellt konferensprogram.

Henrik Karlsson
Plenara sessioner

Michaela Stenman
Allmänheten & individen

Carl Heath
Cybersäkerhet & psykologiskt försvar

 

Freddy Jönsson Hanberg
Försörjningsförmåga

Registrera dig till årets viktigaste konferens

För att delta på konferensen och ta del av alla programspår och talare behöver du registrera dig och köpa en biljett. Som konferensdeltagare har du dessutom tillgång till vår utställning där du kan träffa många viktiga aktörer inom samhällssäkerhet och totalförsvar.

Scroll to Top